Bladpersilja

  • Eukrav
  • Krav

Bladpersilja

Bladpersiljans aromatiska och karakteristiska smak förhöjer vilken gryta, gratäng eller grönsaksrätt som helst. Persilja är stjärnan i tabbouli, gremolata och kryddstark chimichurri – och gör även klassisk svensk pressgurka komplett.

Skötselråd

Förvara

Förvara våra örter på en ljus plats i köket .Sorterna Koriander, Dill, Persilja , Gräslök och Bladpersilja mår bäst i kylskåpet. Det gör även våra Sallater . Sallaten kan ställas i ett glas med vatten inne i kylen och så plockar du det du vill ha. Köper du våra Flowpack så kan alla sorter med fördel förvaras i kylskåp.

Vattna

Dina örter mår bäst av en fuktig; inte våt jord. Vattna underifrån så att rötterna med egen kraft får suga upp det vatten de behöver. Ställ gärna på ljus plats men var lite försiktig med att ställa allt för nära ett varmt element.

Skörda

Väljer du att klippa bort bladmassan från torven för att kompostera torven kan du förvara den avklippta bladmassan i kylskåp i en burk med lock. Den håller sig då fräsch i flera dagar. Dill och Koriander är sorter med en känsligare bladmassa och bör därför användas relativt snart efter att du köpt hem dem.

Historik

Persiljan är släkt med dill, koriander och körvel, och den har en lång historia som krydda och medicinalväxt som sträcker sig minst 2000 år tillbaka i tiden. I det gamla Grekland ska persilja ha varit en symbol för sorg, medan romarna ska ha använt persilja för att bli starka och lindra baksmälla. Huruvida det stämmer eller inte lämnar vi osagt, men sant är i alla fall att persilja är en riktig nyttoört full av vitaminer och mineraler.

Kocken tipsar

Bladpersiljan är något mildare i smaken än den krusbladiga persiljan, och du använder den på samma sätt som den krusbladiga persiljan i soppor, såser och grytor. Du tillsätter bladpersiljan sent i matlagningen, eftersom den tappar smak om du tillagar den för länge.